joi, 19 iunie 2008

fi cilivizat!

rasalaltaieri ma racoream cu metroul si pe undeva pe la unirii aud, imediat ce pleaca masinaria din statie, pe ala de o conduce zicand: "pentru domnul, care nu a lasat usile sa se inchida: ati facut un gest necivilizat. Daca aveti copii, sa nu-i educati asa."

mi-a venit sa apas semnalul de alarma. nimeni nu intelegea importanta evenimentului!
omul ala vorbea de civilizatie in metrou. si nu fusese calcat pe dejtele de la picioare ca sa zica "ba, du-te'n p..a mea de necivilizat!". nu, un roman il atentionase pe un altul asupra unui gest "care nu se face" doar fiindca acel gest e necivilizat si atat.

noi, restu, balcanici cacaciosi, am transformat apelativu asta in injuratura. se ia unu de gagica-ta, ii zici ca e necivilizat. ti-o ia unu pe gagica-ta, la fel. te bate un tigan pe strada, normal ca din lipsa de civilizatie. a face pe unu necivilizat e la romani un apanaj al frustrarii.

iar conducatorul metroului, de la care, pana nu demult, nu asteptai decat sa provoace rasu prin balbaielile cauzate de "reparatiile care se face la statiunea oborului", e cel care ne arata, noua, transpiratilor necivilizati din metrou, ca "a face necivilizat" pe unu are rolul unui diagnostic sau al unei incadrari juridice in caz: e deja un pas spre rezolvarea problemei.

asa ca va propun o leapsa datatoare de adrenalina: observati pe strada o persoana care face un gest necivilizat care nu va afecteaza neaparat direct dar care e, in principiu, necivilizat si faceti-i observatie. dupa aia intrati pe blog si povestiti-mi si mie cum fu :D. sau, daca va e drag de corpu vostru, imaginati-va cum ar fi... leapsa merge la zaki si la tina fiindca-i stiu curajosi si doritori de hadrenalina :p

later edit: leapsa poate consta si in povestirea unei situatii cand ai gandit despre unu sau l-ai facut necivilizat doar din frustrarea ca tu nu iti poti permite sa faci ce a facut el.

5 comentarii:

iulian zaharia spunea...

ba adevaru e ca e asa un cliseu sa faci misto de astia care scriu fi in loc de fii sau invers incat lasi impresia ca nu ai gresit intentionat. desi eu stiu asta. asta ce? nesimtitule!

alexandrutunaru spunea...

:)) da n-am facut misto de astia, ma.

incercam prin titlu sa zic ca fiecare dintre noi foloseste reprosu asta ca pe o extensie a lui, cu prostia, incapacitatea, analfabetismul fiecaruia: zicem despre ceilalti ca-s necivilizati bazandu-ne ca nu se pot face observatii din interiorul sistemului de necivilizati.

in felu asta, noi intram automat in cealalta categorie :D

alexandrutunaru spunea...

erata: "bazandu-ne pe faptul ca nu se pot face observatii" in loc de " bazandu-ne ca nu se pot face observatii" :D

Anonim spunea...

Fii civilizat si tu si scrie ca lumea "fii"! :p

alexandrutunaru spunea...

cu asta nu-s de acord. fi-ul meu are acelasi rol pe care l-ar fi avut fi-ul tau daca ai fi scris commentul asa: FI civilizat si scrie si u ca lumea! te las sa-ti dai seama singur.

fi perspicace! :P